dinsdag 7 juni 2011

5 juni Charleston - Drayton Hall - zwembad

Het is uitgestorven in dit toch wel gelovig stukje VS als we op zondag ochtend om 9 uur een afspraak hebben met onze privé gids door Charleston.

Hij komt ook vroeg aanrijden en aangezien er voor 9 uur niet door een gedeelte van de stad mag worden gegids gaan we eerst rustig op een bankje in de schaduw zitten en krijgen ook van hem geschiedenis les. Charleston is de eerste nederzetting die succes heeft en binnen een aantal jaren uitgroeit tot grootste havenstad van de nieuwe wereld en nog steeds de tweede grootste haven heeft van de oostkust van de VS. Brian Simms, de gids, heeft geen accent maar is wel gezellig en een beetje bekend met Nederland want hij heeft 3 jaar lang een Nederlandse vriendin gehad. De huizen in Charleston hebben allemaal aan de lange kant van het pand een soort zuilen galerij die aan de korte zijde wordt afgesloten met een soort voordeur, die dan weer op de straat uit komt. Snappen jullie het nog ? Dus aan de straat kant zie je gewoon een huis met een voordeur en een raam (of tig) maar die deur komt onder de zuilen galerij en de tuin uit en niet in het huis. De lange kant staat altijd richting de zee om de wind van de zee makkelijker in het huis te laten komen en in Charleston is het dan ook nog zo dat dan de zon nooit binnen de galerij schijnt. We zien schitterende huizen, leren weer wat van de geschiedenis en hebben een leuke tijd met hem. We vinden het wel jammer dat het zo'n nette jongen is, zonder accent en zonder ondeugende verhalen. Rond half 2 gaat bij mij het licht uit en wil ik graag naar de auto en de airco.

Als we zijn afgekoeld rijden we nog naar Drayton Hall, een van de plantage huizen rondom Charleston die rijk zijn geworden door rijst, indigo, katoen en later Pecannoten. Dit is wordt niet gerenoveerd en heeft geen meubels. Er wordt alleen gezorgd voor veiligheid van de bezoekers en behoudt van het pand zelf. De rondleiding stelt niet veel voor en koel is het ook niet omdat er dus geen enkele moderne aanpassing is gedaan. Ook hier wordt er door iemand een verhaal verteld over de slaven maar dit is toch heel wat rooskleuriger dan het verhaal dat bij Boone Hall is verteld, we houden het dan ook gauw voor gezien. Dan lees ik dat bij het Middelton Huis nog rijst zou worden verbouwd en dat wil ik eigenlijk nog wel zien. Dus hupsakee 4 mijl down de road maar weer. Voor het kaartjes loket is een soort winkeltje met een gelegenheid om wat te drinken. Dat doen we eerst en dan vraag ik hoe dat zit met de rijst plantage. Dit is nog maar op zeer kleine schaal te zien, alleen voor de toeristen en de rest van de velden is onherkenbaar. Dat is mooi want nu hoeven we er niet in, het huis zelf heb ik van de alweer bijzonder mooie oprijlaan op de foto staan en we besluiten naar het hotel terug te gaan om te gaan zwemmen.

Mike duikt het zwembad in en komt terug met het verhaal dat het gewoon warm water is, ik ga er dan maar niet in en ga vlak bij de airco liggen om af te koelen. Dat werkt prima. We huren een film en kijken die en het is mogelijk de slechtste film aller tijden maar we liggen lekker met onze cola in een koude kamer dus ons hoor je niet klagen.

We willen gaan eten in een BBQ tent waar ik wat goeds van heb gehoord en die op nog geen 500 meter van ons hotel af staat. Helaas is deze op zondag dicht .(de dag des Heren wordt hier nog nageleefd) We komen in een andere tent terecht waar het ook goed toeven is. Als mijn voorgerecht van kippenvleugeltjes komt schrik ik wel even. Het is een diep pizzabord bomvol met kippenpootjes ! Het blijken er 18 ! Oeps, foutje van de keuken inderdaad maar we mogen ze wel mee nemen. Dus onze eerste doggie bag is een feit. Mijn hoofdgerecht gaat maar half op en die laat ik gewoon voor de vuilnisbak achter. Het is zonde maar echt veel te veel. Dan gaan we nog even bij de super wat muffins en donuts halen voor morgen. Deze is gewoon 24 uur per dag 7 dagen in de week open. Dat is handig ! En daarnaast een bakkie van de Starbucks want Mike zit zonder Hollandse koffie.

In het het hotel kijken we Discovery Channel, die ook andere programma's heeft dan die in Nederland. Het heet Wild Hogs en gaat over mensen die wilde everzwijnen vangen op een manier die in Nederland echt niet mag. Maar dit is de US en we kijken ernaar en denken het onze ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten